Passivhaus_Shropshire


A new Passivhaus in Shropshire.

The rural site sits at the edge of a small Shropshire village with views over open countryside. Although planning permission can be difficult to obtain on such sites the owners aim to produce a Passivhaus was a major part in achieving this.

My involvement was throughout the project but was primarily focussed on the construction phase. This included full coordinated construction details to achieve Passivhaus compliance and certification on completion.

The dwelling incorporates very high levels of insulation, triple glazing, solar thermal, mechanical ventilation (with heat recovery) and polished concrete floors for thermal mass. These, together with very low levels of air permeability, result in a property with an improved internal environment and very low running costs.  The dwelling is now complete, photos pending.

The owner has undertaken post completion analysis of energy consumption, in comparison to their previous home, which accord with the design stage predictions. Details to follow.

Photography on this page: SGB Photography and British Gypsum

Scroll Up